Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb

Tel. 01 6180 955
Mob. 091 668 89 98

E-mail: ginops@ginops.hr

Online savjetovalište Postavite pitanje Odgovorena pitanja

Ginekologija

Imam 23 godine, i jos uvijek nisam imala sexsualne odnose! Ali namjeravam uskoro sa svojim deckom! E... mene zanima, da li ja smijem poceti koristiti neke tablete protiv trudnoce iako jos nikad nisam imala sexualne odnose!

Morate se javiti na ginekološki pregled, napraviti neke pretrage. Ako nalazi budu uredni i nadje se da nemate kontraindikacija za kontracepciju, onda možete započeti preparat za koji će ginekolog pretpostaviti da je upravo za Vas

Prije mjesec dana urađena mi je kiretaža. Phd nalaz je: Mola hydatidoa partialis. Betu nisam kontrolisala prvih mjesec dana, jer je nalaz došao ravno mjesec dana nakon kiretaže, a prije postupka nije bilo sumnje na molu. Dr mi je rekao da svakih mjesec dana radim test na trudnoću, i ukoliko bude pozitivan, da se javim. Prvi urađeni test je negativan. Imam li razloga za zabrinutost zbog toga što beta nije kontrolisana prvih mjesec dana nakon kiretaže i da li je kontrola bete na ovaj način pouzdana? Dr mi, pretpostavljam, nije preporučio laboratorijsko kontrolisanje bete jer živim u malom gradu gdje se ona ne može kontrolisati, pa bih svaki mjesec morala dobijati uputnicu za klinički centar. Ne znam je li bitno naglasiti da sam menstruaciju dobila 22 dana nakon postupka. Nemam djece, prvi porođaj je bio syndrom down, beba je umrla nakon mjesec dana zbog srčane greške. Negdje sam pročitala da je nakon mole potrebno raditi i rentgensko snimanje pluća, no moj dr to nije spominjao. Koje pretrage biste mi vi preporučili i možete li mi općenito dati mišljenje o mojoj situaciji. Zaista sam jako zabrinuta.

Draga Emira, Vaš je doktor ispravno postupio. Kod parcijalne mole najčešće se dijagnoza postavlja tek kad stigne PHD nalaz, kao što je bilo kod Vas. S obzirom da je sada test na trudnoću negativan, Vi ste izliječena i ne trebate raditi RTG pretrage. Vrijednosti beta HCG-a prije evakuacije sada nisu važne. Pametno je tijekom 6 mjeseci jednom mjesečno raditi beta HCG ili test na trudnoću i tijekom tog vremena uzimati kontracepcijske tablete. U koliko je beta HCG ili test na trudnoću 6 mjeseci nakon evakuacije mole i dalje negativan, možete prestati s uzimanjem kontracepcije i planirati iduću trudnoću. S obzirom da je u Vas rizik da ponovno imate molu povišen, potreban je pažljiv nadzor te iduće trudnoće, a kasnije obrada ploda jer ste rodili dijete sa Sy Down....Srdačan pozdrav,

Poštovani doktore-doktorice..Moje ime je Angela i imam 29 god. Nikada nisam imala redovitu menstruaciju,zadnji puta sam je imala u 8 mj. 2010 god(slabo) a prije toga negdje početkom godine(2010).Uvijek imam bijeli iscjedak(koji je jak i neugodnog mirisa),jajnici me bole toliko da nesmijem ni pomislit stisnut trbuh a ponekad nemogu zbog toga ni normalno hodati..štoviše trbuh mi izgleda kao da sam trudna nekoliko mijeseci(svi me pitaju koliko sam trudna)..Molim vas da mi odgovorite dali postoje bilo kakve tablete kako bi i ja imala menstruaciju redovito..pa da se i ja osijećam kao žene???

Draga Angela, menstruacija se uvijek može imitirati prikladnim preparatima hormona.... Ali, da bismo Vam ih smjeli dati potrebno je obaviti ginekološki pregled, UZV, svakako i pretrage koje mogu pomoći da se ustanovi zbog čega ciklusa nema. Tegobe koje opisujete mogu biti uzrokovane ozbiljnijim promjenama Vaših genitalnih organa i davanje lijeka bez pregleda moglo bi usporiti ili onemogućiti postavljanje točne dijagnoze. Savjetujem Vam da se svakako javite ginekologu kako bi se ustanovilo imate li ozbiljan problem ili ne, a potom Vam se samim liječenjem tog problema može izregulirati ciklus ili će Vam se omogućiti imitacija ciklusa lijekovima.

Dobar dan. Posljednju menstruaciju sam dobila 9.11.2010., s time da sam je prije toga imala 5.9.2010. Trajala je četiri dana. Pokušavam ostati trudna. S partnerom sam imala tri spolna odnosa od završetka menstruacije u ovom mjesecu. U ponedjeljak, 22.11. mi je počelo krvarenje. Nije obilno kao kad imam menstruaciju. Pa je moje pitanje sljedeće: je li moguće da sam trudna i je li to krvarenje vezano uz oplodnju? Jer mi do sada nikada nije počelo krvarenje prije nego je vrijeme menstruacije. I što da napravim?

Moguće je da ste trudna. Napravite test na trudnoću!

Pijem redovno kontracepciju i zanima me ukoliko se dogodi trudnoća pod ovakvom zaštitom je li moguće da se mjesečno krvarenje nastavi ili ono apsolutno izostaje.

Ako redovito pijete kontracepciju nećete zanijeti. U onih vrlo rijetkih žena u kojih se ipak dogodi trudnoća ( a to su one koje ne piju kontracepciju baš redovito), mjesečnica će izostati kao u svake druge trudne žene. Rijetka krvarenja tijekom prvih mjesec, dva mogu biti znak poremetnje trudnoće, ali se u normalnoj trudnoći gube.

zadnja menstruacija mi je bila 8.9, bila sam kod ginekologa, radila test kod ginekologa kad mi je menstruacija kasnila 19 dana bio je negativan.
u 10.mjesecu u tih 19 dana imala sam 2-3 dana sluzavocrvenkast iscjedak. Ne znam što je to bilo. Sad u 11 mj ja još nisam dobila menstruaciju. Ne znam što se događa samnom i šta da napravim?

Sasvim je moguće da ste u drugom stanju. Ponovite test na trudnoću. U koliko je ponovno negativan javite se na pregled kako bi se ustanovio mogući uzrok ovako neredovitih mjesečnica.

15.11. 2010. sam se javila svom ginekologu zbog bola i krvarenja. Normalnu mjesečnicu imala sam 27.9., zatim u destom mjesecu nisam imala nikako, a onda 2.11.
oskudno da bih 11.11. dobila jake bolove i obilno krvarenje.
UZ nalaz je pokazao da mi je lijevi jajnik 37X27 mm, sa anehogenom površinom nepravilnog oblika, (kolabirana cista?), osjetljiv na manipulaciju intravaginalnom sondom.
Prepisana mi je terapija antibiotika Ciprobay i vaginalete Neo-Penotran.
Ginekolog mi je rekao da će krvarenje za dan dva stati, međutim nije, ono traje i nije oskudno.
Zanima me je li ipak nešto drugo u pitanju, a ne samo vodena cista koja je pukla? I je li moguće ultrazvučno vidjeti da li se radi o cisti ili spontanom pobačaju?

U Vas je moguće da cista o kojoj je riječ i dalje luči hormone i zbog toga krvarenje ne prestaje. Jednako je tako moguće da krvarite i zbog neuspješne trudnoće, premda vjerujem da bi to Vaš ginekolog prepoznao. S obzirom da svako nepravilno krvarenje iz maternice zahtijeva pregled i najčešće liječenje (ono može bi vrlo različito), svakako je potrebno ponoviti pregled i odabrati postupak koji je neophodan da se problem riješi.

imam 17 godina. Već dugo vremena me muči prekomjerna dlakavost. Pa sam pomislila da imam neki hormonalni poremećaj. K tome, prvu sam mjesečnicu dobila dosta rano -s 9,5 godina. Ispočetka su mi mjesečnice bili obilne i neredovite no vremenom su postale sve redovitije tako da mogu točno odrediti kad će mi biti sljedeća menstruacija. No i dalje su prvih dana vrlo obilne, a traju po 6 dana. Nisam sigurna da li se radi o hormonalnom poremećaju ili sam prekomjernu dlakavost nasljedno dobila preko oca (jer majka nema taj problem). Zanima me koja je procedura u otkrivanju hormonalnog poremećaja?
Može li se, u slučaju horm.porem, taj problem liječiti tabletama? Trebam li ići ginekologu? Koji se nalazi trebaju vaditi?

Sklonost pretjeranoj dlakavosti najčešće se nasljedjuje, premda može biti uvjetovana i pojačanim lučenjem muških spolnih hormona, androgena. Najčešće su uzroci tzv. policistični jajnici, ali uz tu dijagnozu opet su najčešće ciklusi neredoviti, premda i to ne uvijek. Ima i ozbiljnijih bolesti koje prate ove simptome, no one su vrlo rijetke: uz pojačanu dlakavost prate ih u pravilu i drugi znaci virilizacije (u tijelu žene javljaju se neke muške osobitosti). Pojačano lučenje androgena može se liječiti tabletama, ali je prije toga neophodan pregled ginekologa.

za vrijeme plodnih dana imam krvarenja, koja iz mjeseca u mjesec postaju sve obilnija, traju 2-3 dana.
Imam 23 godine, no sa 20 godina sam imala "vakuumski" abortus, i nakon nekoliko mjeseci su počela ta krvarenja za vrijeme plodnih dana. Papa testovi, ginekološki brisevi su uredni, bila sam i na vaginalnom ultrazvuku više puta i sve je navodno uredno. U bolnici su mi dali objašnjenje da neoplođena jajašca pucaju(?!) i da mi je sve u redu.
Međutim, nikome nisam rekla da sam imala abortus, jer sam ga obavila u drugoj državi.
Je li to možda povezano, je li to stvarno "normalno" i hoću li ja moći u budućnosti zatrudnjeti, ako mi, po mom laičkom shvaćanju, jajašca "pucaju" za vrijeme plodnih dana?
Što da radim, i koje još testove možda da obavim?

Pojava koju spominjete nema veze s obavljenim pobačajem. Sredinom ciklusa, u vrijeme ovulacije, kratkotrajno padne lučenje estrogena i zbog toga se u nekih žena javlja krvarenje. Obično je oskudno i kratkotrajno, dan ili dva, vrlo rijetko dulje ili obilnije. Medjutim, ako se krvarenja počnu javljati neredovito, ili mijenjaju intezitet, onda valja ponoviti pregled kod iskusnog ginekologa, uz koji nije na odmet napraviti i ultrazvuk, a možda i neke druge pretrage.....

Imam 19 godina i u vezi sam sa svojim dečkom 7mj. Još uvijek sam djevica.
Pokušavali smo već mnogo puta probiti himen ali me jednostavno užasno boli.
Je li normalno da me tako boli? Postoji li neki bezbolan način probijanja himena?

Obično defloracija ne boli ili je bol sasvim kratka i brzo se zaboravi. Ima, premda rijetko, djevojaka kod kojih je himen posebno debeo i tvrd, pa je potrebna pomoć liječnika, katkad čak i kratkotrajni kirurški zahvat.

Nakon 8 godina braka supruzi je dijagnosticiran HPV. HPV je imala prije braka, no zadnji nalazi prije ovog bili su joj negativni. Pitanje glasi: obzirom da znam da (otkad sam u braku) nisam imao odnose osim s njom, a vjerujem isto i za nju je li moguće da je virus prisutan u tijelu iako je u međuvremenu bilo negativnih nalaza, je li moguće da se on kod jednog od partnera aktivira u vrijeme stresa ili neko drugo objašnjenje.

Dogodilo se upravo to što ste pretpostavili: virus često ostaje pritajen u genomu stanice, ne replicira se i ne može se prepoznati pretragama, a zapravo i dalje postoji u tijelu. Koji su razlozi ponovne "reaktivacije" nije poznato, ali to naravno može biti i stres.

Imam 21 god, stalnog partnera 3 god. imamo odnose par puta tjedno. javlja mi se bjelkasti sirasti iscjedak. bila sam kod svoje ginekologice i prepisala mi je terapiju nakon koje mi je bilo bolje par dana i onda opet isto i tako 3 puta. ni ona sama više nezna šta bi moglo biti. koristila sam difluca, canesten3, medatol tablete i veginalete, betanine, lactogyn i još neke kroz ta tri puta i sad mi se opet vratilo. zanima me zašto se stalno vraća??

Moguće je da se radi o infekciji koja nije izliječena lijekovima koje ste uzimala. Bez pregleda teško mi je biti sigurna....Ima li i Vaš partner tegobe? Najbolje bi bilo obaviti ginekološki pregled i po potrebi bakteriološku obradu.

Imam problema sa kasnjenjem menstruacije.Uvek mi kasni po par dana al ovog meseca kasni vec 10-tak dana.Nisam u seksualnom odnosu jos uvek sam devica. Koji je razlog kasnjenja?

Bez pregleda nije moguće reći ništa sa sigurnošću...Ipak, najvjeroajtnije imate problema s ovulacijama koje izostaju ili kasne, pa se i ciklus remeti

Prije dva dana na ulazu u vaginu pojavili su mi se sitni ko prištići koji me peku dok mokrim i užasno svrbe. dan nakon toga takvi prištići pojavili su se i na usminama.

Po opisu tegoba koje imate moguće je da ste dobila genitalni herpes. Bolest uzrokuje virus, prolazi relativno brzo, ali se i vraća bez najave....Virus se ne može ukloniti, ali se tegobe mogu smiriti i ublažiti, najbolje nekom od antivirusnih krema, npr. Virolex, vrlo dobro djeluje i prava Aloe vera zelena krema.

Devetog dana uzimanja kontracepcijske pilule qlaira (počela sam ju uzimati prvog dana ciklusa) imala sam nezaštićeni odnos i dečko je svršio u mene. Da li postoji mogučnost da sam ostala trudna?

Ne vjerujem da ste ostala u drugom stanju, ali tijekom prvog ciklusa uzimanja bilo koje "pilule", postoji mala mogućnost da se i to dogodi.

Poštovani,tek nakon nekoliko spolnih odnosa mi je pukno himen,tjedan dana sam pomalo krvarila i nakon toga sam trebala dobiti menstruaciju i sad mi kasni.Ponekad mi se pojavilo slabo krvarenje.13.11. sam imala zadnju mengu,a 26.11.spolni odnos sa kondomom,no dečko je svršio izvan mene.Što je mogući uzrok ovog kašnjenja?

Uzroka nepravilnih krvarenja može biti mnogo, najčešće su posljedica nepravilnosti ili izostanka ovulacije, ali katkad i ozbiljnijih problema...Svakako, uz početak spolnih odnosa, potreban je i ginekološki pregled. Teško mi je reći je li uzrok prvog nepravilnog krvarenja kod vas "zakašnjela" defloracija, ali i to je moguće.

Ja imam problema sa bijelim pranjem...imam 21 godinu i nikada nisam imala spolne odnose.ali imam s vremena na vrijeme bijelo pranje,nekad vise nekad manje i veoma se plasim.bila sam kod ginekologa prosle godine i uradio je samo ultrazvuk i rekao je da je sve uredu i da je to samo prehlada.ali ja se i dalje plasim,cesto se pitam da li cu moci imati djece.ima li neki caj ili tablete na biljnoj bazi da mi mozete preporuciti?jer na internetu citala da je bijelo pranje upala sluznice materice?i zanima me moze li to uticati na plodnost?hvala vam puno unaprijed

Ako imate redovite cikluse i inače ste zdrava, onda je problem što ga navodite beznačajan i ne zahtijeva nikakovo liječenje. To nema nikakove veze s plodnošću

Molim Vas da mi date neko misljenje o problemu koje ima moja supruga (32): Vec godinu dana vuce problem pojacanog sekreta kao i ostrih bolova u predjelu jajnika jednom mjesecno, a primjetio sam da su joj i menstrualni ciklusi neredovni odnosno cesti. Da li problem moze biti zbog intimnog odnosa ili??? Majka je dvoje djece 4 i 11 god., nikako nije radila papa test. Mislim da problem nije nimalo bezazlen TE VAS NAJISKRENIJE MOLIM DA MI DATE NEKE SMIJERNICE, sto bi mogao biti problem.

Poštovani, Vaša supruga treba obaviti ginekološki pregled i liječiti se sukladno nalazu. I to, sudeći prema tegobama koje navodite, što prije

Imam jedno pitanje.Imam 20 godina.Imam spolne odnose sa deckom.Menstruacija mi inace zna kasniti po 3-4 dana,no ova mi kasni 10dana.Trebala sam dobiti 6.12.no nista od nje...Zadnja dva puta sam redovno dobijala.3.12. sam imala spolni odnos sa deckom,izvan mene je imao snosaj.Ne koristimo kondom,.Grudi me ne bole,jedino pomalo stomak odnosno kao da trebam dobiti ali nista od toga.Povrh svega imam bijelo pranje i malo je pojačano. Bila bih jako zadovoljna na vašem odgovoru.Uz dužno poštovanje,veliki pozdrav!!

Menstruacija može izostati zbog mnogo razloga. U reprodukcijskoj dobi žene trudnoća je najčešći....U koliko je to razlog za brigu, napravite beta HCG iz krvi i sve će biti jasno. Ako ste trebala dobiti menstruaciju 6.12., a sada je još nema, a nema je zbog trudnoće, on će zasigurno biti pozitivan. U koliko nije, valja razjasniti pregledom zašto kasni....

imam problem izostanka menstruacije, odnosno kasni mi 4 dana. prije dva tjedna pila sam silapen tablete(zbog upale grla) i pojavio mi se svrbez, bolni spolni odnosi,i bijeli iscjedak,,,nedugo nakon toga simptomi su se smanjili ali sam zbog zdravstvenih problema pocela piti sumamed i nakon toga se opet pojavila bol spolnog organa, iscjedak pojacan, i jako bolni spolni odnosi. uz sve to imam i teske glavobolje.....ne znan sto je razlog, zanima me da li je to moguci uzrok kasnjena menstruacije, ili s obzirom da postoji mala mogucnost za trudnocu, da li su to simtomi trudnoce.

Draga Tanja, lijekovi koje ste pila nisu razlog da izostane mjesečnica. Tegobe koje navodite nisu znakovi trudnoće. Malo je vjerojatno da je glavobolja uzrokovana nekim ginekološkim problemom. Mislim da valja pogledati odakle bolovi i tegobe koje imate. Srdačan pozdrav1

Već dvije godine koristim kontracepcijske tablete
> "Logest" i dosada hvala Bogu nisam imala nikakvih problem. Već sam dva
> tjedna izložena velikom stresu, što se tiče fakulteta, pa nisam
> sigurna kako se to dogodilo, ali ponestala mi je jedna tabletica koju
> bih trebala popiti idući petak (vjerojatno sam koji put popila dvije,
> a da to nisam primjetila). U utorak, 25.01. trebala bih dobiti
> mmenstruaciju. Sada me zanima, utječe li uvelike taj manjak tabletice
> na uzimanje iduće kutije tableta? Trebam li napraviti kakvu stanku od
> menstruacije pa do uzimanja nove kutije tableta?

Draga Klara, ne morate brinut. Nastavite uzimati tablete do konca kutije,
napravite razmak od 7 dana i počnite novo pakovanje. Ako niste napravili
razmak izmedju uzimanja tableta dulji od 36 sati, kontracepcijski učinak se
ne mijenja. Ako ste napravila dulji razmak (a mislim da niste), tada je
kontracepcijski učinak nešto slabiji, ali su i tada izgledi zanošenja
minimalni.Posljedica zbog uzimanja dviju tableta u istom danu nema. Srdačan
pozdrav!

Postovani,
> Prije sam bolovala od bulimije i sad zelim poceti piti kontracepcijske
> pilule pa
> me zanima da li je to pametno s obzirom da sam citala da zbog pilula
moze
> biti
> povacan apetit?
>
> unaprijed hvala

Ne vjerujem da će se zbog "pilule" pojačati apetit, ali, valja biti
oprezan i odabrati vrstu koja će vama najviše odgovarati!

Prije 2 godine napravila sam bris na HSV 1 i 2. Nalaz je bio pozitivan na HSV 2. Propisan mi je Aciklovir, međutim, odabrala sam alternativno liječenje. Godinu dana nakon prvog testiranja napravila sam drugo i nalaz je bio negativan. Znači li to da virusa više nema?

Trenutačno se ne replicira, pa ga nije moguće izolirati. Moguće je da je sakriven u genomu naizgled zdravih stanica ili ga je tijelo odbacilo samoizliječenjem. Ni antivirusni lijekovi, a izravno ni alternativni, ne ubijaju virus u stanici.Oni mogu samo zaštititi zdrave stanice od infekcije.

U vaginalnom brisu pronađena mi je ureaplasma u. 10*4, pošto su ginekološki pregledi uvijek bili uredni, nisam bila upućena na ove pretrage. Planirali smo trudnoću, pa sam sama odlučila napraviti i ovaj nalaz, dobili smo terapiju, oboje, te nakon sprovedene terapije ponovili pretragu nakon 2 mj. Nalaz je bio uredan. Ono što mene brine, da ovaj mikroorganizam nije ostavio posljedice na moje jajovode pošto ne znam koliko sam dugo bila nosioc. Dakle molim Vas da mi pojasnite nešto više i da li je moja zabrinutost opravdana?!

Ova bakterija nema nepovoljan učinak na jajovode. Izvan trudnoće je ne
treba liječiti. Liječi se SAMO tijekom trudnoće jer je tada infekcija
njome povezana s mogućim prijevremenim prsnućem vodenjaka i septičkim upalama
ovoja.
Srdačan pozdrav!

Poštovani, zadnje dvije godine bila sam na pregledu i PAPA test je bio svaki put u redu. Mene zanima i brine ukoliko imam bilo kakvu spolnu bolest je li bi PAPA bio neuredan odnosno abnormalan, odnosno je li moguće da PAPA bude u redu iako imam nešto. Hvala.

Papa obrisak može biti perfektno u redu i onda kada imate "spolnu bolest", tj. kada bolujete od neke infekcije koja se prenosi spolnim putem. Srdačan pozdrav,

Poštovani cura i ja smo imali odnos bez ikakve zaštite i nisam svršio u nju al sam primjetio predsjemenu tekućinu i sad moje pitanje ako je malo toga ušlo u nju kolika je šansa da ostane trudna???

Štovani, ako ste imali odnos prilikom kojeg je došlo do izlijevanja sjemena u rodnicu Vaše djevojke, moguće je da dodje do trudnoće. Kolika je vjerojatnost teško je reći, ali, u koliko je u nje tada bila ovulacija vjerojatnost može biti i 25%. Srdačan pozdrav!

Poštovani, Mjesečnica mi kasni već 2 tjedna. Napravila sam 2 različita kućna testa na trudnoću sa razmakom od 3 dana i oba su bila negativna. Završekom zadnje mjesečnice sam se počela intenzivnije baviti tjelovježbom. Pretpostavljam da to djelomično utječe na kašnjenje, a upravo zbog kašnjenja sam pod velikim stresom. Prije nego sam trebala dobiti mjesečnicu sam osjetila oštru, kratku bol u području lijevog jajnika. Možda je sve ovo beznačajno, ali me jako sve to brine jer nikada nisam imala tako dugačko kašnjenje. Možete li mi dati neki savjet osim da se konzultiram sa svojim ginekologom jer ću to u svakom slučaju napraviti kad dođem na red. Unaprijed zahvaljujem :)

Osim trudnoće, razloga za dulji izostanak mjesečnice ima mnogo, neki su ozbiljni, neki nisu (takvih je više).....Pregled je neophodan. Srdačan pozdrav!

Imam 22 godine. Zadnju menstruaciju sam imala 22.01.2010. godine i od tada više ne. Nisam trudna. Dosta sam čitala da stres, nepravilna prehrana, pretjerane fizičke aktivnosti mogu uzrokovati prestanak mesnstruacije ,a nemogu reći ni da sam pod stresom, niti da se hranim drugačije.. Prije 6-7 godina imala sam kratkotrajnu upalu štitnjače no to tad nije utjecalo na ciklus i od tada više nisam imala problema sa štitnjačom. Zanima me da li bi trebala otići liječniku opće prakse da provjerim hormone štitnjače i koliko najduže trebam čekati prije nego posjetim ginekologa.. Hvala

Draga Arijana, poremetnje djelotvornosti štitnjače mogu remetiti menstruacijski ciklus, pa bi bilo dobro napraviti hormone (bar TSH) i postupiti sukladno nalazima. Osim štitnjače, razloga za poremetnje ciklusa ima mnogo, neki češće remete sam ciklus, neki češće uzrokuju potpuni prestanak ciklusa/mi kažemo da nastupa sekundarna amenoreja/. Manjak menstruacije, posebice u koliko prestane i lučenje estrogena iz jajnika, nije normalno stanje za mladu osobu kao što ste vi, pa bi uzroke valjalo potražiti i liječiti Vas. Srdačan pozdrav!

Naime,ja sam nevina pa me zanima da li postoji mogucnost da nevina djevojka zatrudni ako se prstom prenese sjemene ili predsjemene tecnosti..Menstruacija mi je kasnila nekoliko dana,kad sam je dobila nije bila toliko obilna kao inace i trajala je 4 dana,radila sam 4 testa za trudnocu i sva 4 su bila negativna,pa sad ne znam koliko su oni pouzdani..S postovanjem i nadanjem u brz odgovor..

Draga Velida, odgovor je: da. Može se zanijeti i na način koji ste opisali, premda je vjerojatnost puno manja no kod normalnog odnosa. Test na trudnoću negativan je dokle god su vrijednosti hormona koji luči trofoblast ispod granične, dakle može biti negativan i u ranoj trudnoći. Ponovite test za tjedan dana ili se javite na pregled.

Imam 23 godine.Prvu menstruaciju dobila sam sa osam godina.usla sam u pruranjeni pubertet.pijem eutyrox tab.kako imam probleme sa štitnjačom.ciklusi su mi jako neredoviti.bila sam kod par ginekologa,svaki ima svoje mišljenje jedan mi je rekao da imam policistične jajnike,drugi da imam ciste na janicima i maternicu straga, a treci da je sve u redu.u vez sam i plairam trudnoću ali ne tako skoro.neznam se više kome obratiti.javila sam se ginekologu sa tim problemom kašnjenja menstuacije pa mi je doktor rakao da je moguće bila neka trudnoća.nitko od njih mi ne želi dati nikakav savjet i točnu dijagnozu.dali da počnem piti neku kontacepciju da se to regulira ili da ostavim tako do trudnoće? dali će to što sam tako rano dobila prvu menstruaciju utjecati na rani početak menopauze? hvala na savjetu unaprijed.

Draga Nena, peroralna kontracepcija ne regulira menstruacijski ciklus, ona ga imitira. Krvarenja su redovita, ali ona su redovita ne zato što je problem s funkcijom jajnika riješen, nego zato jer je funkcija jajnika zapravo prekinuta, pa umjesto jajnika krvarenje iz maternice reguliraju hormoni koji se uzimaju iz vana.
Neredovit ciklus nije ozbiljan zdravstveni problem i zbog toga što su mjesečnice neredovite Vi nećete imati ozbiljnih problema s funkcijom tijela ili životom uopće. U mnogih je žena menstruacija neredovita cijelog ili tijekom većeg ili manjeg dijela života. Problem je zapravo u tomu što uz tako neredovite cikluse kao što ih opisujete, Vi nikada ne znate "gdje ste", pa tako možete neplanirano zanijeti ili Vas takovo stanje "nervira" jer ne možete planirati npr. godišnji, izlete, i tko zna što još. Regulacija je katkad moguća, katkad ne, pa, bez pregleda, nije moguće išta o tome ozbiljno reći. Katkad Vas je kao pacijenta potrebno dobro poznavati jer pravi problem ne mora biti očit već nakon prvog pregleda. To je možda razlog što su liječnici izbjegavali reći neko konačno mišljenje i uopće se izjašnjavati o Vašem problemu. Ne vjerujem da Vam nisu htjeli reći što je problem ili da to nisu znali....Rana menarha (prva menstruacija) obično upućuje na kasnu menopauzu (zadnju menstruaciju), zato se ne morate brinuti da će Vam zbog rane menarhe funkcija jajnika ranije prestati. Ipak, trudnoću bi valjalo "obaviti", bar onu prvu, u dobi od 20-25 godine, to je poznato najbolja dob za radjanje. Sve nakon 30.-te ide teže, pa je zato danas, zbog odgadjanja radjanja, sve češća neplodnost ili se trudnoća iznosi teže no kad smo mladje. Sve je još puno teže nakon 35.-te! Veliki pozdrav

imam 23 god. i mislim vrlo rijetki problem.nemam nikakvu ili vrlo malu zelju za sexom.u braku sam vec 3 god.imam dijete od 2 ipo god.cesto imam problema s gljivicama.sto lijecim kremama ili vaginaletama ali su u biti svi papa testovi dosad uredni,broj gljivica je normalan,eventualno 5-6 dana prije menstruacije koda se poveca njihov br.sve me svrbi i pece i tako svaki mjesec prije menstruacije ali unatoc svemu vec godinama se uzasavam spolnih odnosa,boli me i pece i kad sam vlazna brzo se osusim,spolne odnose imam od 16 god.a od 17-18 vec je pocela ta smanjena zelja.nisam imala nikakvih traumaticnih iskustava u djetinjstvu i opcenito.zelim nac rjesenje za ovo stanje jer mi uza sve izaziva i svade u braku,a nezelim da na kraju dode i do rastave,pravu zuelju za sexom imam svako 3-4 mjeseca.pomozite molim vas...unaprijed zahvalna!

Draga Sanda, mislim da je problem o kojem govorite samo dijelom posljedica ginekološkog problema, a većim dijelom psihološki uvjetovan. Želja za seksom može biti umanjena zbog nelagode kod odnosa zbog bola , pečenja, svrbeža....iscrpljenosti, tjeskobe, straha, pomanjkanja razumijevanja od strane partnera, nedostatka ljubavi....puno toga može biti u igri.....Katkad se javlja prolazno nakon rodjenja djeteta, kada prevelika briga za dijete i posao oko njega umanji interes za sve druge aktivnosti....Mislim da s partnerom o svemu valja razgovarati, pa tako i o ovome problemu, a ne svadjati se. Valja mu jasno i bez srama i straha reći što Vam paše i kada, pokazati mu što želite....vjerujem da će Vam tada i seks biti bolji...Nije važno koliko je čest, već kakav je....Možda se iznenadite kad shvatite da Vam, nakon što iskreno kažete svoje želje, sve krene na bolje. A što se tiče problema s gljivicama, svrbežom, pečenjem i sl., to je relativno lako riješiti....Veliki pozdrav

Poštovani, imam 22 godine, koristim kontracepcijske pilule Jaz već 6.mjesec no osim predviđenog krvarenja na 2.bijeloj tableti, na 13.tableti javlja se krvarenje koje traje oko 8 dana. doktorica mi je rekla da mi tablete možda nisu dovoljno jake, da mi trebaju neke s više hormona... također, prije 6.mj imala sam jaku upalu(koristila Gyno-dactarin), pa nakon 4 mjeseca opet ali situacija malo bolja i koristila Medazol vag i tabl i granule za ispiranje, i sada papa test pokazao upalu ali sam i prije nalaza dobila kremu Dalacin za tjedan dana. pri spolnim odnosima osjećam bol zbog suhoće pretpostavljam. doktorica mi je predložila hormonski prsten kao alternativnu ili mjenjanje pilule. zbog svega toga čini mi se da bi trebala prestat s Jazom, jer sam očito podložna upalama unatoč oprezu, Lactogynu, bioaktivu i sl, još imam i ranicu. i čekam nalaz urinokulture, jer je prije pokazao razinu leukocita 7-9 i bakterija:nešto. Zanima me Vaše mišljenje prije nego išta odlučim, te bi htjela doći kod Vas na pregled

Draga Jelena, mislim da bi za Vas bilo dobro doći na pregled i razgovor, jer su problemi koje imate vjerojatno "slojeviti" pa ih je teško riješavati samo prepiskom i zahtjevaju pristup u "par koraka". Suhoća rodnice i krvarenja tijekom uzimanja pilule su jedan problem, upala drugi, promijenjen Papa treći, bol kod odnosa četvrti; možda su neki povezani, ali to mi je teško reći napamet.

Poštovani, Zanima me jel se HPV ukoiko se njime inficira usna šupljina, grkljan, sinusi, očna spojnica, ezofagus, pluća, čeljust manifestira pojavom bradavica ili i na ovim lokacijama mogu bit prisutni tipovi hpv- a koji su asimptomatski te se mogu otkriti samo uzmanjem obriska? Zanima me i jel prisutnost infekcije na ovim mjestima uvijek posljedica oralnog seksa ili ima još načina na koji hpv virus može dospijet na ove lokacije? Primjerice, mogu li se zaraziti i preko francuskog poljupca, ukoliko je osoba s kojom izmjenjujem poljupce prije imala oralni seks te ima inficiranu usnu šupljinu ili neko drugo mjesto gore navedeno?
Nastavak pitanja nakon prvog odgovora:zahvaljujem se na odgovoru. Iz Vašeg odgovora nije mi jasno jel se navedeni organi mogu inficirati samo tipovima hpv -a koji se manifestiraju pojavom bradavica ili i na ovim lokacijama mogu bit prisutni asimptomatski tipovi virusa, kod kojih najčešće nema nikakvih simptoma, obično se otkrivaju rutinskim pregledom (kad je u pitanju vrat maternice-papa testom) i nakon dužeg perioda mogu izazvat karcinom? Ima li još neki način, osim oralnog seksa i francuskog poljupca, na koji se može dogodit infekcija ovih organa, npr. preko čaše, krvi, žlice, znoja?
Unaprijed hvala.

na navedenim organima ispoljavaju se iste promjene kao na genitalnim organima, dakle, mogu se javiti bradavice. Do infekcije može doći i na načine koje ste naveli. Pozdrav. S. Š.

Nastavak odgovora nakon drugog pitanja: Da, sve to je moguće, ali je daleko najčešća infekcija načinima koje ste naveli.

imam jedno pitanje sto se tice kontacepcija..pila sam logest dvije godine i imala sam pauzu od godinu dana ..ginekologica mi je preporucila YAZ kontracepciju..pa me zanima posto sam citala da su slicne jasminu jer su u cetvrtoj generaciji,.dali su opasne zbog nekih krvnih ugrusaka koji se stvaraju u nogama i plucima koje ljudi spominju???neznam dal su opasne dal da ih pocnem pit ili da se opredjelim sama za neke druge..zahvaljujem se na odgovoru ..hvala

Ako Vam je Logest odgovarao, nema razloga mijenjati ga nekom drugom pilulom! VP, S. Škrablin

imala sam sex s deckom...prvi put jebilo malo krvi...nakon toga smo jos nekoliko puta imali sex...ali sve je bilo ok...zadnji put kad smo imali sex ponovo je bilo malo krvi...a i imala sam menzes...da li je to normalno ili je to neka bolest???MOLIM ODGOVORITE JAKO SE BRINEM....

Mislim da nemate razloga brinuti se. Ali, ako se krvarenje ponovi, bilo bi dobro pogledati i ustanoviti razlog krvarenjima. Pozdrav!

Postovani, decko i ja imamo par pitanja na koja smo pokusavali saznati odgovor od strucne osobe,pa bi smo Vas zamolili,ako nam mozete odgovorit na par pitanja da rijesimo nedoumice. Unaprijed zahvaljujemo na odgovorima!!! PITANJA 1.dali ima spermija u prozirnoj tekucini koju penis ispusta reekciji?? 2.ako da kolike su sanse da od toga cura zatrudni??? 3.nakon 1 sex. odnosa,odnosno kad pukne himen dali moze kasnit menstruacja ;ako da koliko dugo??? 4.kod sexa bez zastite znamo da su velike mogucnosti da cura ostane trudna,ali ako decko na vrijeme ejakulira izvan mene,dali opet postoji mogucnosti da cura ostane trudna???? Srdacan pozdrav!!!!

Odgovor je da na sva pitanja, premda je vjerojatnost vrlo, vrlo mala. Kolika, to ovisi o bezbroj razloga, izmedju ostalog o kvaliteti sjemena, mjestu ejakulacije, danu ciklusu, oplodnoj sposobnosti žene itd., itd. Zašto si danas razbijati glavu takvim pitanjima i uopće se dovesti u situaciju neželjene trudnoće kada postoje mnoge mogućnosti kontracepcije
? Dodatno, ne zaboravite da prolaze godine i da je već nakon 30.-te puno teže i zanijeti i iznijeti trudnoću!

imam 22g. prije 2 i pol mj. sam bila kod ginekologa, ( imala sam gljivicnu vaginalnu infekciju ) te mi je lijecnik propisao polyginax vaginalete i canesten kremu. 10 dana nakon lijecenja navedenim opet sam otisla ginekologu te je radjen papa testi koji se pokazao uredim. Medjutim u unutrasnjosti vagine imam neku izraslinu ( velicine sljive) a lijecnik je nije niti primjetio ( ili ako jest nista nije spominjao). Sta da radim ?? Lijecnikk me uporno uvjerava da je sve u redu, a ja sam uvjerena da nije :S

Draga Marija, moguće je da imate cistu rodnice. Obično su to tvorbe veličine do veličine jajeta ( premda mogu biti i veće) na postraničnim stijenkama rodnice, prekrevne sluznicom. Najčešće nastaju u embrionalnim ostacima kanala iz kojih se razvijaju genitalni organi žene. Obično ne uzrokuju veće probleme, osim zbog veličine, premda se mogu upaliti, oštetiti ozljedom itd...Puno rjedje, tvorbe u rodnici u Vašim godinama mogu biti i ozbiljniji problem, premda ne vjerujem da bi promakle Vašem doktoru kod pregleda. Ako se zbog tegoba koje imate ne možete "usuglasiti" s Vašim doktorom, potražite drugog, koji možda ima više vremena razgovarati o, za njega, "nevažnim" stvarima.
Veliki pozdrav!

Mene zanima da li postoji mogucnost da zena ostane trudna ukoliko se prstom prenese sjemene tecnosti prilikom zadovoljavanja zene i kolike su sanse???I da li se moze zanijeti u neplodnim danima?Unaprijed hvala na odgovoru

Vjerojatnost za oboje je mala, no uvijek moguća. Srdačan pozdrav!

Imam 18 godina i stalni spolni odnos s deckom vec godinu dana. Koristimo kondom kao zastitu, ali nekoliko puta smo se koristili \"metodom\" prekinutog snosaja. Menstruacija mi je uvijek redovita . Medutim, ovaj mjesec kasni mi vec 8 dana, ukljucujuci danasnji. Nakon petog dana kasnjenja bila sam vec luda od brige, pa sam napravila test na trudnocu koji je bio negativan. Pazljivo sam slijedila upute i test napravila s prvom jutarnjom mokracom radi razine hCG hormona koja je ujutro najveca. U uputama sam procitala da je test osjetljiv te da se trudnoca moze ustanoviti vec prvog dana kasnjenja menstruacije. Vec tjedan dana bole me grudi na dodir, osjecam umor i povremene grceve u donjem dijelu trbuha. Kolika je mogucnost da sam ipak trudna, ili mi menstruacija kasni upravo zbog prevelikog straha od trudnoce? Molim vas odgovor, unaprijed hvala.

Draga Dora, testovi na trudnoću obično su standardizirani tako da postaju pozitivni kod vrijednosti beta HCG-a od 50 ij, a to je oko 35. dana od zadnje menstruacije....Nisam baš sigurna da pokazuje točnost već prvi dan izostanka mjesečnice, jer beta HCG možemo otkriti tek kada počne implantacija, a tada je još nema. Medjutim, moguće je i da menstruacija zakasni zbog straha, stresa....Napravi beta HCG iz krvi, to je najsigurnije.....Veliki pozdrav

Postovani,zanima me koji su razlozi kasnjenja mjesecnice.Nikada nisam imala spolne odnose,a mjesecnica mi kasni vec tri dana.Prvu mjesecni sam dobila sa 12 godina.Sta da radim? Unaprijed hvala.

Draga Ivana, rijetke su žene koje imaju sasvim redovitu mjesečnicu i to cijeli život....Neke žene, inače sasvim zdrave, imaju cikluse koji stalno variraju po nekoliko dana, normalno zanose i radjaju djecu....Kašnjenje od par dana , posebice u koliko nemate spolne odnose, nije neki problem. Dugotrajniji izostanak (mjesec dana ili više) može ukazivati na ozbiljniji problem i tek je tada potreban pregled. Srdačan pozdrav!

Imam 19 godina i nedavno sam imala seksualni odnos.Nakon toga sam dobila menstruaciju i pocela piti diane pilule.Nakon toga su mi grudi natekle,bolile su me i dobila sam gljivicnu infekciju vagine.Danas mi se pojavio otok na stomaku lijevo od kuka i malo nize od pupka.Ne znam sta da radim i jako sam zabrinuta.Pitam se moze li ipak biti da sam trudna ili mi tablete ne odgovaraju?

Draga Mirna, nakon početka uzimanja kontracepcije dojke malo nabujaju, to je normalno. Otok na trbuhu baš nije tipičan za ranu trudnoću i najvjerojatnije nema veze s njom. ako ste nakon prve menstruacije po odnosu započela uzimati diane, gotovo je digurno da niste trudni. Ali, ako sumnjate, bolje je provjeriti pregledom! Veliki pozdrav

Poštovani Molim Vas da mi objasnite iz kojeg se razloga nakon odnosa javlja sukrvica(blago krvarenje) koja traje po dan-dva,dosad je korištena zaštita u vidu kondoma(tada nije bilo krvarenja),više ne koristimo ništa jer želimo dijete,prije mjesec dana je rađen papa test koji je u redu i na pregledu mi je ginekolog rekao da je sve u redu bez konkretnog obješnjenja krvarenja ,zahvaljujem unaprijed.

Draga ana, mogućih razloga je puno, većina ipak posve beznačajnih...Ako Vaš doktor misli da Vam nije ništa, onda mu trebate vjerovati..Veliki pozdrav

Imam 25 godina i prije tjedan dana prvi put sam imala spolni odnos. Kako se to dogodilo s partnerom kojeg ne poznajem dobro, ne znam nista o njegovoj seksualnoj proslosti. Nismo koristili zastitu. Nakon par dana osjetila sam osjecaj jakog pecenja na rodnici koje mi je onemogucavalo normalno mokrenje. U ljekarni sam dobila vaginalete koje sam koristila tri dana i pomogle su mi, iako jos uvijek postoji blazi oblik pecenja. Molim vas da mi kazete o cemu se radi i trebam li jos nesto poduzeti kako bi mi se povratilo normalno stanje.Hvala.

Moguće je da ste dobila neku infekciju rodnice ili vrata maternice koja se može i proširiti. Bilo bi dobro učiniti pregled ginekologa. Srdačan pozdrav!

Imam 25 godina i prije tjedan dana prvi put sam imala spolni odnos. Kako se to dogodilo s partnerom kojeg ne poznajem dobro, ne znam nista o njegovoj seksualnoj proslosti. Nismo koristili zastitu. Nakon par dana osjetila sam osjecaj jakog pecenja na rodnici koje mi je onemogucavalo normalno mokrenje. U ljekarni sam dobila vaginalete koje sam koristila tri dana i pomogle su mi, iako jos uvijek postoji blazi oblik pecenja. Molim vas da mi kazete o cemu se radi i trebam li jos nesto poduzeti kako bi mi se povratilo normalno stanje.Hvala.

Moguće je da ste dobila neku infekciju rodnice ili vrata maternice koja se može i proširiti. Bilo bi dobro učiniti pregled ginekologa. Srdačan pozdrav!

Jako sam uplasena. Zadnu menstruaciju sam imala 18.08.2010 . Međutim 28.08 sam imala odnose sa deckom i to mi je bilo prvi put. Prije njega sam bila nevina. Imala sam jake bolove. koristili smo kondome jer smo imali odnose narednih 5 dana uzastopno, znaci do 1.09. Međutim jednu noc smo imali odnos bez kondoma. Nije svrsio u mene ali smo opet posle nastavili s kondomom. Problem je sto ja nisam imala seksualnog iskustva i nisam znala za te tablete za dan posle. Iako nije svrsio u mene ja se jako bojim iz razloga jer smo nastavili posle opet. Međutim moja reakcija je nastala jer su se meni pojavili jaki bolovi u stomaku. Imala sam pojacan sekret koji je imao cudan miris. Nakon njega se javio taman sekret da bi danas krvarila . Krvarenje je jako svijetle boje roskaste i nije obilno. Uplašila sam se jer sam izracunala da su mi ti dani bili plodni :S.. Ne znam sta da radim i jako se bojim. Bila bih vam jako zahvalna kad bi mi dali neki savjet . Unaprijed Hvala

Bolovi i iscjedak nakon prvog odnosa mogu biti normalna pojava, ali ako potraju i tegobe se povećaju može se raditi i o infekciji koju si dobila.
Izgledi da si zanijela minimalni su, no ipak trudnoću je moguće isključiti samo odredjivanjem hormona trudnoće (beta HCG) ili testom na trudnoću (postaje pozitivan negdje oko 5. tog tjedna trudnoće).
Za ubuduće, bilo bi dobro zaštiti se nekom od metoda kontracepcije. Kontracepcija, hormonska ili uloškom, u pravilu nije štetna, premda ti je potrebno objasniti način primjene, nuspjave, komplikacije....Prije uzimanja obvezatan je ginekološki pregled, a tijekom uzima nja povremene kontrole.
Srdačan pozdrav,

Imam 22 godine. Zadnju menstruaciju sam imala 22.01.2010. godine i od tada više ne. Nisam trudna. Dosta sam čitala da stres, nepravilna prehrana, pretjerane fizičke aktivnosti mogu uzrokovati prestanak mesnstruacije ,a nemogu reći ni da sam pod stresom, niti da se hranim drugačije.. Prije 6-7 godina imala sam kratkotrajnu upalu štitnjače no to tad nije utjecalo na ciklus i od tada više nisam imala problema sa štitnjačom. Zanima me da li bi trebala otići liječniku opće prakse da provjerim hormone štitnjače i koliko najduže trebam čekati prije nego posjetim ginekologa.. Hvala

Poremetnje djelotvornosti štitnjače mogu remetiti menstruacijski ciklus, pa bi bilo dobro napraviti hormone (bar TSH) i postupiti sukladno nalazima. Osim štitnjače, razloga za poremetnje ciklusa ima mnogo, neki češće remete sam ciklus, neki češće uzrokuju potpuni prestanak ciklusa/mi kažemo da nastupa sekundarna amenoreja/. Manjak menstruacije, posebice u koliko prestane i lučenje estrogena iz jajnika, nije normalno stanje za mladu osobu kao što ste vi, pa bi uzroke valjalo potražiti i liječiti Vas.

Ja sam nevina pa me zanima da li postoji mogucnost da nevina djevojka zatrudni ako se prstom prenese sjemene ili predsjemene tecnosti..Menstruacija mi je kasnila nekoliko dana,kad sam je dobila nije bila toliko obilna kao inace i trajala je 4 dana,radila sam 4 testa za trudnocu i sva 4 su bila negativna,pa sad ne znam koliko su oni pouzdani.

Odgovor je: da. Može se zanijeti i na način koji ste opisali, premda je vjerojatnost puno manja no kod normalnog odnosa. Test na trudnoću negativan je dokle god su vrijednosti hormona koji luči trofoblast ispod granične, dakle može biti negativan i u ranoj trudnoći. Ponovite test za tjedan dana ili se javite na pregled.

Dogodilo mi se to da sam u zadnja dva mjeseca popila pilule za dan poslije 2 puta, svaki mjesec jednom. Od zadnje upotrebe proslo je niti mjesec dana, no dogodio se danas opet nezaštićeni spolni odnos te me zanima smijem li još jednom popiti navedene pilule. Znam da to nije način kontracepcije i svjesna sam kolika je to doza hormona, no što je sada tu je.Na dan spolnog odnosa bio mi je zadnji dan menstruacije.

Pilule za "dan poslije" smijete popiti još jednom.

Zadnju menstraciju sam imala 18.01. tada sam stupila u spolni odnos a menstruacija nije prekinula.Nakon toga opet sam par puta (2-3)imala spolni odnos koji nije bio zasticen.Moj partner uvijek na vrijeme reagira u odredenom trenutku.Sad mi kasni menstruacija 20 dana.zanima me zasto??Moj ciklus je neredovit.Nekad menstruaciju dobijem svaki mjesec dan dva razlike a nekad mi dode nakon mjesec dana 2 pauze.To se dogadalo i prije nego sto sam stupila u spolni odnos.Zanima me zasto mi trenutno kasni mjesecnica i kakve su sanse za ostati trudan kada se stupi u spolni odnos tjekom menstruacije.

Draga Vinka, premda uz pravilne ovulacije menstruacija u pravilu nastupa redovito, svakih 21-35 dana, neke djevojke/žene imaju neredovite menstruacije cijeli reprodukcijski život ili dio njega. Razloge je katkad moguće naći i ukloniti i ciklus normalizirati, katkad to nije moguće.....Uz pravilan ciklus moguće je, računanjem plodnih dana, izbjegavati neželjenu trudnoću. Uz nepravilan to nije moguće, pa je mogućnost zanošenje i uz "pravilnu reakciju" uvijek moguća. Mogućnost zanošenja, premda ne velika, postoji i kod odnosa u vrijeme mjesečnice.
Bez pregleda u Vas nije moguće ustanoviti ni jeste li zanijeli ili ne, a niti koji je mogući uzrok neredovitih menstruacija.

Prije od prilike godinu i pol dijagnosticiran mi je HPV CIN1 i od tada vodim rat sa tim virusom. Nisam bila kod privatnog ginekologa već samo kod svoje ginekologice i nisam baš zadovoljna sa njenom brigom. Puno sam čitala o tom virusu i svjesna sam da ga se teško riješiti ali ja stvarno dajem sve od sebe. Od ginekologice sam dobila samo vaginalete Betadine i to je to.... Pošto nisam od onih koja ne brinem za svoje zdravlje počela sam pita i neke preparate za podizanje imuniteta koji su na prirodnoj bazi (propolis) i malo se to smirilo ali eto svaki drugi PAPA test koji radim je pozitivan na CIN1 i htjela bi to riješiti ako je ikako moguće. Zadnji PAPA test sam radila 19.01.2010. i rečeno mi je bilo da su pronađene samo neke atipične stanice i da i dalje koristim te Betadine. Iskreno svaki put kad sam ih koristila bila sam pozitivna na CIN1 a kad sam bila na propolisu PAPA je bio negativan. Zamolila bih Vas za savijet šta da radim jer mnoge cure koje imaju HPV piju i neke tablete a mene ova moja doktorica samo fila sa tim Betadinama. Koji bi bio Vaš savjet šta da napravim da se riješim tog HPV-a. Unaprijed hvala

Draga Petra, virusne infekcije tijelo eliminira samo ili ih se može riješiti kirurški. Drugog lijeka nema. Kada i zašto tijelo eliminira virus i obračuna se s njim zapravo nije poznato i možda je dijelom posljedica uspjeha imunosnog sustava, a dijelom brojnih još nepoznatih mehanizama. Upitno je koliko mogu pomoći brojna sredstva koja navodno potiču djelotvornost vlastitog imunosnog sustava.....
Iz Vaše g pisma nije jasno je li kod Vas dijagnosticiran HPV virus ili imate samo citološki nalaz CIN I. To je važno jer citološka dijagnoza nije nedvojbeno i potvrda stvarnog postojanja virusa.
Ako imate onkogeni tip virusa tada je potrebno pratiti promjene na vratu maternice i sukladno reagirati. Promjene vidljive kolposkopom valja odstraniti. Ako nemate, tada je citološko praćenje dovoljno.

Poštovani, molila bih vas za savjet,prilikom spolnog odnosa puknuo nam je kondom,ciklusi su mi neredoviti (48-33-34-50-55-70-40),a zadnju menstruaciju sam dobila 6.12.!nemam svog ginekologa!jako sam zabrinuta i zanima me može li se doći do vas,postoji li mogućnost nekih pilula za dan poslije?unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

Draga Jelena, kod neredovitih ciklusa teško je procijeniti kada je ovulacija, pa tako i kolika je opasnost trudnoće prilikom nezaštićenog odnosa....Zbog toga se, u Vašem slučaju, bez pregleda, ne bih usudila išta prognozirati.
Pilula za "dan poslije" može se dati unutar 48-72 sata od nezaštićenog odnosa. Ordinira se preparat koji sadrži estrogen ili kombinaciju estrogen/gestagen, 2 puta dnevno tijekom 2 uzastopna dana. Zaštita od trudnoće postoji no nije uvijek pouzdana, a ovisi o brojnim okolnostima. Zato je pametno napraviti pregled u vrijeme odnosa (može se ustanoviti jeste li u razdoblju ovulacije ili ne, pa tako je li opasnost od neželjene trudnoće realna ili ne) i u vrijeme očekivane menstruacije, odnosno unutar 10-tak dana od očekivanog termina menstruacije, kako bi se najranije moguće ustanovila evtl. trudnoća).
Medjutim, najbolji savjet je planirati djelotvornu kontracepciju koja će Vas zaštititi sigurnije od kondoma.
Do mene na pregled, naravno, možete doći kad god vam odgovara, javite se na tel. Poliklinike za dogovor. Srdačno, S. Škrablin

da li djevice mogu da koriste vaginalete kao razlog upale i iscjedka u vidu bijelog pranja? unaprijed zahvaljujem!

Načelno, vaginalne tablete su namijenjene ženama, kojima je zbog odredjenih problema, lijek namijenjen sluznici rodnice ili vrata maternice potrebno primjenjivati lokalno. One mogu biti različitog sastava. Odluka komu ih i zbog čega ordinirati donosi se individualno, nakon ginekološkog pregleda.
U žena koje imaju spolne odnose iscjedak iz rodnice najčešće je posljedica upale koja se prenosi spolnim putem. U njih najčešće propisujemo vaginalne tablete koje sadrže antibiotike i druga sredstva koja uspješno liječe upalu.
Žene koje još nemaju spolne odnose, djevice, rijetko imaju iscjedak iz rodnice koji je posljedica upale. Kako iscjedak u njih najčešće nije upalnog porijekla, vaginalne su im tablete rijetko potrebne. Osim toga, zbog dimenzija, vaginalne tablete se u djevica daleko teže postavljaju. Zbog toga bi odluku trebaju li Vam vaginalne tablete ili ne svakako bilo pametno donijeti u konzultaciji s ginekologom koji će ustanoviti što je uzrok iscjetku koji Vas muči i trebaju li Vam lijekovi koje spominjete.

pila sam kontracepcijske pilule godinu dana i prestala sam, 2 mjeseca sam uredno dobila mjesecnicu, ali sad sam zadnju dobila 31.08. sto da radim?

Draga Petra, u zdravih žena, nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, mjesečnica najčešće nastupa unutar prvog mjeseca, kao što se i tebi dogodilo. To znači da kod tebe kontracepcija nije uzrokovala razdoblje izostanaka mjesečnica što se katkada dogadja kod djevojaka koje su sklone neredovitim ciklusima. Izostanak mjesečnice nakon što se ona normalno javljala, najčešće upućuje na trudnoću, no može nastupiti i zbog raznih drugih razloga od kojih su najčešće funkcijske ciste jajnika, bolesti štitnjače ili "običniji " razlozi kao npr. briga, mršavljenje, debljanje, promjena okoline, načina života itd...S obzirom da, osim trudnoće, izostanak ciklusa može biti posljedica i ozbiljnijih poremetnji, pametno bi bilo javiti se ginekologu i, nakon pregleda, pokušati ustanoviti mogući razlog. Srdačno te pozdravljam, dr. Snježana Škrablin

Pokušavam naći na netu nekoga stručnog kome mogu postavit pitanje,dok čekam mjesec dana po običaju da dođem na red kod svoje doktorice. Više ne znam šta da radim. Imam 24 god a pijem kontracepcijske pilule već od 16e godine. Počelo je s tim što sam imala preobilna krvarenja i anemiju a sitna sam. Prvo su mi dali triquilar,od toga sam se udebljala naglo,pa sam prestala. Onda su mi dali cilest,doktorica mi je rekla da je idealan za mene. I pila sam ga godinama bez prekidanja. Poslije sam znala prekidat,dva ili 3 puta max,jer sam primjetila nuspojave kao pretjeran celulit a imala sam aktivan život i zdravu prehranu,kapilare i vene katastrofa,kao kod žene od 50 godina,postala sam praktički aseksualna. I primjetila sam da kao da sam se navukla na njih,jer prije njih nisam imala nikakvih problema s kožom i ničim a sad kad bi ih prestala pit odmah bi mi počeli izbacivat prištići,skoro kao akne,po mjestima gdje nikad nije,ni u pubertetu,po vratu itd. Najveći problem su mi ipak bili zubi,odnosno zubno meso,i znala sam da ima veze s tim jer sam jako uredna,disciplinirana,perem zube oduvijek i više nego što treba. Zubi su mi ostali zdravi ali zubno meso katastrofa. Naticanje,krvarenje konstantno,kao gingivitis koji ne prelazi u paradentozu jer se ja borim. Meso je postalo tako tanko i osjetljivo mada sam imala nježne četkice i paste,i pazila na to kako jedem što jedem...toliko osjetljivo da mi moja zubarica ako bi mi mijenjala plombu ne bi mogla radit koliko je tekla krv samo na dodir i ja se trzala. Pa sam odlučila prestat skroz uzimat i rješavat posljedice. Nakon dva mj otprilike uzimanja nekako sam došla do tog privatnog nekog ginekologa mimo moje doktorice i on mi je gledao i rekao da imam policističke jajnike što mi nijedna doktorica dotad nije rekla ali možda jer sam konstantno bila pod cilestom. I rekao mi je da ja MORAM pit cilest i više ne prekidat. Zanima me jel to istina? Jel to jedino rješenje za policističke jajnike? I jel oni ostaju cijeli život? Sad me i strah se ostavit cilesta jer se bojim da će mi koža opet poludit. Postoji li ikakvo rješenje za mene? Imam osjećaj kao da sam neki napola otrov napola lijek trpala u sebe i sad više i ne znam što da napravim. Hvala unaprijed.

Draga Tihana, zaista mi je žao što imate tolikih problema.... Medjutim, problem je u tomu što je izuzetno teško različiti imate li probleme koje navodite zato što ste godinama na "imitiranim ciklusima", pa nastaju kao nuspojava kontracepcije, ili bi se problemi koje opisujete ionako javili, ali ih sada pripisujete pilulama...S obzirom da uzimate vrlo diferentan lijek od rane mladosti, čini mi se da se u Vas mnoge stvari nisu mogle odvijati onako kako bi se odvijale da ste prolazili , recimo to tako, neometanu adolescenciju i ranu mladost. No, što je tu je, sada bi Vam trebala pomoći. Dakle, ja osobno vjerujem u niz povoljnih učinaka hormonske kontracepcije (to nije dojam zbog reklame koja ih prati već zbog poznavanja učinaka na tijelo koje one mogu imati, posebice kada se koriste kao lijek). I ja ne vjerujem da "pilula", koja god to bila, uzrokuje celulit, osjetljive kapilare i pojačanu osjetljivost zubnog mesa koje lako krvari na dodir....Ima tu drugih razloga koji dovode to takovih problema, neki nisu sasvim bezazleni....Isto tako, uz istodobno uzimanje "pilule" tijekom gotovo 8 godina, nitko ne može reći da imate "policistične jajnike". A da ih i imate, katkad se i ta bolest može liječiti drugačije, ne samo "pilulama"....Premda je bez pregleda izuzetno teško savjetovati Vam bilo što, reći ću Vam neki svoj plan za Vas....Ja bih pokušala prekinuti ovo liječenje, pokušala bih vidjeti što će se zapravo dogadjati kada Vaši jajnici preuzmu svoju prirodnu funkciju, a onda, polako, probleme koje opisujete pravilno interpretirati, pokušati postaviti ispravnu dijagnozu razloga svakog pojedinog od Vaših problema i onda naći rješenje za Vas. To vjerojatno neće biti lako, ali je jedino moguće...Osim toga, jeste li razmišljali sve ovo prekinuti, recimo trudnoćom (24 su Vam godine), jer trudnoća kako najnormalnije stanje u životu svake žene moglo bi i u Vas stvari postaviti na svoje mjesto. U svakom slučaju, Tihana, Vama treba početi pomagati, a to je bez "slojevitog" pristupa i postepenog rješavanja problema, sigurno vrlo teško...Srdačno, S. Škrablin

Poštovani, imam problema sa štitnjačom zbog kojih mi je ciklus neuredan. Nedavno sam posjetila ginekologa,jer, osim što mi se događa da mi menstruacija izostane po 3-5 mj, između ciklusa mi se pojavljuje krvavi iscjedak, (obično tjedan dana nakon završetka menstruacije, traje od 5 do 10ak dana) znaju me boljeti jajnici, te ponekad osjećam svrbež. Na sve navedeno sam dobila vagitorije te mi je gin.rekao da to je menstruacijsko krvarenje. Na moj komentar da mi se to pojavljuje redovno, od krvavog do smeđkastog iscjetka nije odgovorio ništa. Štitnjaču liječim, i htjela bih ostati trudna, te Vas najljubaznije molim za vaše objašnjenje o čemu je riječ što se tiče krvarenja, te Vas molim preporuku što učiniti. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

Draga Danijela, bolesti štitnjače mogu uzrokovati poremetnje ciklusa, ali, u koliko se liječenjem njena funkcija dovede u red, a hormoni normaliziraju, prestaje i nepovoljan utjecaj na menstruacijski ciklus. Problemi, dakle, koje imate, nisu uzrokovani bolešću te žlijezde, već su nekog drugog uzroka. Koji je razlog tomu nije moguće ustanoviti bez iscrpne anamneze, pregleda i, vjerojatno, odredjene obrade. Poremetnje ciklusa nerijetko prate i problem neplodnosti....Niste mi napisali koliko Vam je godina, jer i taj podatak može olakšati obradu i olakšati donošenje radne dijagnoze. Medjutim, nepravilna krvarenja svakako valja uzročno objasniti jer se iza njih, čak i u vrlo mladih žena, može skrivati ozbiljan problem. Svrbež koji spominjete usporedan je problem koji sa samom poremetnjom ciklusa i neplodnošću nema izravne veze. Srdačan pozdrav, dr S.Škrablin